Het Systeem

In een ideale wereld heeft iedereen zijn eigen plek en eigen rol. Dit is in een familie zo, een bedrijf, een gezin. Eigenlijk overal. Maar soms nemen mensen een rol aan die helemaal niet voor hen bedoeld is. In gezinnen zie je dat kinderen soms de rol van een ouder overnemen omdat deze bijvoorbeeld is overleden, weggegaan, of door omstandigheden slecht of niet aanwezig was. Hiermee wordt het zogenaamde systeem van deze persoon, maar ook dat van het gezin verstoord. Dit zijn onbewuste processen waar iemand in het dagelijks leven veel last van kan ondervinden.

Hoe ziet een opstelling er uit?

Bij een opstelling (familie-, bedrijfs-, gezins-, etc) stelt de vraagsteller zijn situatie op doormiddel van mensen die representant zijn voor de onderdelen (personen) in zijn systeem. Door deze mensen in de ruimte te plaatsen en te kijken waar zij staan, hoe ze ten opzichte van elkaar staan en waar de plek van de vraagsteller is in dit geheel wordt het heel snel duidelijk hoe de verhoudingen liggen. En of deze verhoudingen wel kloppen.

Vaak verandert er al heel veel bij de aanblik van de personen in de ruimte en ten opzichte van elkaar. Door deze mensen te gaan verplaatsen kunnen zij letterlijk en figuurlijk terug gezet worden op hun eigen plek.

 

Generatie Opstellingen

In de afgelopen jaren heb ik opgemerkt dat een aantal van mijn cliënten enorm veel baat heeft gehad bij een generatie opstelling. Wie weet sleepte jouw opa wel een oorlogstrauma mee, wat hij heeft doorgeven aan jouw vader, en wat vervolgens ook weer op jouw nek rust. Tijdens een Generatie Opstelling kunnen we deze ballast uit de familielijn heel effectief opschonen zodat de last van je schouders verdwijnt.

Deelname aan een opstelling

Je kunt deelnemen aan een opstelling als vraagsteller, of als representant. Je kunt ook alleen komen voor een opstelling. Dan wordt er gebruik gemaakt van bijvoorbeeld stoelen of poppetjes om jouw systeem zichtbaar te maken.